Friday, March 18, 2016

hooray! hooray!

birthday mil sabtu lepas kitaorang ke luar daerah.  ni kira first time lah keluarga Abu Bakar celebrate birthday di luar kawasan.  biasanya any of the siblings akan bawak mil keluar makan.  tapi tahun ni the siblings buat sesuatu yang tak pernah dibuat.


initially, we intended to go somewhere nearby.  mungkin kat area Beranang/Semenyih atau pun Janda Baik/Bentong.  tapi tarikh yang digemari ramai iaitu awal cuti sekolah memang tak dapeklah den nak tolong.  mostly semua tempat percutian fully booked time tu.  i always keep in mind, kalau nak bercuti time cuti sekolah, kena booking awal, ahead of time actually.  no last minute arrangement...


anyway, so aku dengan mr. hubby fikir, kita KIV je lah plan tu.  sekali si Boy booked villa kat Melaka dowh.  gulp!!!  tak sangka pulak dia boleh book sampai ke Melaka.  bukan Sri Melaka hokey!  yang paling terperanjat sebab harga villa tu boleh buat sakit jantung tau.  huhu!!!


we reached Luxury Beachfront Villa at about 6.00 pm.  upon arriving, we can’t help but notice that it is indeed a huge villa.  it is located in Spring Garden, Tanjung Kling.  the parking bay can accommodate up to 5 cars at one time.  the villa has 6 rooms, and there’s a Jacuzzi in the master bedroom.


the villa is actually fully furnished ~ ada tv, washing machine, oven, dishwasher, microwave, fridge, barbecue facilities, etc, etc.  and the villa is fully air-conditioned.  siap ada free WiFi access lagi.  complete kan?  cuma takde orang tinggal je.  hehe…



we were late that day sebab Dina ada sekolah pagi.  so tak dapat nak ambik gambar kitchen, bilik serta sudut-sudut yang menarik sebab pemandangan dah tercemar dek beg pakaian atas katil serta barang makanan kat dining table & kitchen island.  cuma dapat ambik gambar bilik kitaorang je.



there’s a good size outdoor pool just a few steps from the kitchen.  memang itulah tarikan villa tu sebenarnya.  then ada mini garden overlooking the sea kalau-kalau ada yang nak beriadah.  walaupun menghadap laut, kitaorang tak pergi pun ke pantai sebab pagar tu berkunci.


pemain-pemain 'serupastar' sedang menunjukkan skill masing-masing

petang tu aktiviti free & easy.  sambil barbeque, acara chit chatting adalah wajib.  lain-lain aktiviti termasuklah melantak, berendam dalam swimming pool, main bola serta apa-apa aje yang sewaktu dengannya.  no hard & fast rules.


lepas isyak masa sedang tengok tv, the siblings konon-kononnya nak surprise mil dengan kek, tapi mil tak surprised pun.  huhu!!!  kantoi suda..!



the next day lepas breakfast, sementara nak tunggu waktu check-out, ada yang sambung berendam dalam kolam.  tapi kebanyakannya sambung borak kat dapur.  tu lagi afdal kan...  borak ke, gossip?  huhu!!!  syukur aku tak join.


sebelum lebam dek sesi bergambar kat living room, we all checked out and went our own way.  mil and the rest of the troop headed to the famous Klebang Original Coconut Shake.  lepas tu dengarnya diaorang nak shopping kat Freeport A’Famosa Outlet Village pulak.  bestnya dapat shopping!

5 of 6...

our small family of three headed to my kampung in Kuala Sawah.  aku memang dah plan nak singgah dan mr. hubby pun setuju.  terpaksa setuju kot?  huhu!!!  waghih-waghih kerap tanya kenapa aku jarang balik kampung.

the newest member in the family ~ Dhia Azzahra

bila diingat-ingatkan balik, aku balik kampung setahun sekali je kot.  itu pun masa raya.  bertuah betul aku ni kan?  aku rasa, tu lah sebabnya arwah mak requested dikebumikan kat kampung.  kalau tak, mungkin aku tak balik langsung kot.  tak mustahil tu.  anyway, kitaorang tak lama kat kampung.  sebelum Asar kitaorang dah bergerak nak balik.


on the way balik KL, kitaorang singgah membasahkan tekak di Seremban 2.  café yang kitaorang singgah tu sebenarnya dah disiarkan kat JJCM.  nampak macam menarik, tu pasal kitaorang nak  singgah.


Bros. Café is a Korean Dessert Café.  kitaorang tak tau nak order apa sebenarnya.  so we ordered apa yang kitaorang tengok dalam tv hari tu ~ Misu Crepe dan Bingsoo Bros.Cantata.  Misu Crepe tu crepe biasa je, tapi perisa tiramisu.  Dina yang order.  dia sedang lapar masa tu, tapi order crepe.  ermmm…


Bros.Cantata tu pulak ialah shaved ice, ditabur koko & crushed oreo, potongan Cocopie, a scoop of banana ice cream dan akhir sekali dicurah dengan chocolate cair di atasnya .  yummeh!  nak-nak cuaca panas.  memang heaven…!


by the way, dekorasi kat cafe tu sangat simple dan minimal.  dan cafe tu mengamalkan konsep self-service.  cafe tu dua tingkat, dan kitaorang lepak kat tingkat bawah.  so aku tak tau macam mana rupa dekorasi kat tingkat atas.  taste wise ~ sedap dan tak terlalu manis.  recommended.


sebelum balik, kitaorang singgah di Kampung Lobak Thai Seafood & BBQ untuk tapau food for dinner.  kitaorang kalau dah sampai Seremban, memang tak sah kalau tak singgah kat situ.  food dia sedap.  dalam perjalanan balik KL, tercium bau food tu yang sedap.  mr. hubby pun tak sabar nak
sampai rumah.  hehe…


alhamdulillah.  sampai rumah lebih kurang pukul 6.45 petang.  walaupun penat, tapi feeling great sebab dapat spent quality time with our extended family.  walaupun hampir sakit jantung dengan harga villa tu, the experience and memories while we were there was priceless.  and thank you bunch to those whose photos featured here.  you know who you are...

hopefully, there'll be a next one, in shaa Allah...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...