Tuesday, October 27, 2015

something out of the ordinary ~ final

the next morning, we joined the nature walk which started at 7.30 am.  Encik Roslin was our guide.  nature walk tu dijalankan di persekitaran Caravan Serai jugak.


sebelum start nature walk, Encik Roslin bagi briefing.  adalah 5 kerat je masa briefing tu.  pagi sangat kot, glampers tak bangun lagi.  so aku ingat, kitaorang bertiga je dengan satu couple.

bukit kat belakang khemah tu yang kitaorang daki
Photo credit to Caravan Serai

bila dah nak bergerak, baru datang glampers yang lain.  so semua sekali ada 11 orang.  nature walk tu dimulakan dengan mendaki bukit near the petting barn.


tinggi jugak bukit tu rupanya.  licin pulak tu sebab hari Sabtu sebelum tu hujan.  rasa nak patah balik je ke khemah.  tapi Encik Roslin dah bagitau awal-awal “no turning back”.  huwaaaa!!!


sambil buat nature walk tu, Encik Roslin akan bagi penerangan tentang beberapa jenis pokok yang ada di laluan tu.  cara potong getah pun dia ajar jugak.  sapa nak cuba, silakan.  lepas naik bukit, ada kawasan mendatar pulak.  ada masa kena jalan menyenget.  muat-muat je untuk tapak kasut.

sempat ambik gambar bila tiba di kawasan landai
Photo credit to Caravan Serai

dari mendatar, turun bukit pulak.  turun bukit lagi lah licin.  aku rasa, mau botak pokok-pokok kecik sepanjang laluan tu kot sebab kitaorang pegang sekuat-kuat hati.


turun dari atas bukit terus menuju ke sungai.  berjalan kira-kira 100 meter di dalam air.  laju jugak air sungai tu sebab baru hujan semalamnya.


dari sungai, naik semula ke darat dan balik ke Caravan Serai.  menghirup udara hutan yang bersih dan nyaman, buat diri rasa segar.  tak pasti pulak ada jerebu ke tidak kat tengah-tengah hutan tu.  hehe...


Encik Roslin yang berbaju kuning

nature walk tu mengambil masa lebih kurang satu jam.  quite challenging, but it was fun since there were 11 of us.  dalam saat-saat cemas pun, masih boleh ketawa lagi.


perasaan lepas habis nature walk tu rasa macam dah accomplished something.  something yang tak pernah dibuat seumur hidup.  sesuatu yang tak mungkin dibuat kalau tak menyertai program yang macam tu.  the experience was priceless.


lepas hantar boot kat reception, terus pergi sarapan.  breakfast was prepared buffet style.  not much variety, but filling.  mee hoon goreng, mee goreng dan omellette.  ada jugak sausage, nugget, fries serta .  coffee, tea & plain water.  itu je yang disediakan.  alhamdulillah.


lepas mandi, terus bersiap dan berkemas untuk check-out.  masa kitaorang nak bergerak ke reception, glampers dari troop Que Haidar sedang mandi-manda dalam kolam.  tapi Que Haidar belum bangun lagi kot.  tent dia yang betul-betul depan tent kitaorang masih tutup lagi.

dari Caravan Serai, kitaorang singgah di Lemang To’ki.  from my reading, warung ni popular di kalangan bikers.  memang banyak pun motor masa kitaorang sampai kat situ.  Lemang To’ki bukan setakat jual lemang, macam-macam ada.  nasi lemak, mee goreng, ayam bakar, nasi campur serta lauk-pauk yang beraneka jenis.  semuanya buffet style.


each of us makan nasi campur.  mr. hubby added-on sepiring ayam bakar.  tastewise ok, boleh jamah.  harga boleh tahan, macam kat KL.  but it was below our expectation.  tu je nak bagitau.

then, kitaorang singgah pulak di Kedai Kopi Kow Po.  kedai ni Encik Roslin yang recommend.  dia bagitau, dia pergi kedai tu sejak zaman dia kecik-kecik lagi.  tak perlu risau sebab kedai tu memang biasa disinggah oleh orang Melayu di Bentong.


dari namanya kita tau kedai tu kedai cina.  kat depan kedai tu ada orang Melayu jual kuih-muih, rojak serta mee.  kaunter ais krim dijaga dan diserve oleh 2-3 orang Melayu.  waiter pun Melayu.  tauke cina tu jadi cashier.  ni kira konsep yang sama macam Kedai Kopi Yong Suan yang jual nasi ganja kat Ipoh.

kitaorang tak tau nak order apa sebab kedai tu takde menu.  kalau nak tengok what type of ice cream offered, boleh tengok gambar-gambar yang ditampal di dinding sebelah cashier.  itu jadi menu.  lepas tu pilih perisa ais krim pulak.


kata tauke tu, ABC special yang paling popular.  since kitaorang masih kenyang lagi, kitaorang pun order satu ABC special serta one scoop chocolate ice cream for dina.  tastewise sedap, flavor ais krim dia memang rich.  recommended.

dari Bentong, kitaorang tak singgah mana-mana lagi, kecuali solat Zohor.  nak cepat-cepat sampai rumah sebab masing-masing dah kepenatan.  Dina kat belakang dah selamat sampai Alaska.  we reached home at 2.30 pm.  alhamdulillah.

teringin nak pergi Janda Baik pulak.  next trip maybe, mr. hubby?


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...