Sunday, August 19, 2012

salam sewangi di aidilfitri

it's kinda late.  but late is better than never, right?  :)

we would like to wish our family members, relatives, friends, acquaintances & the silent readers {you know who you are ^_^} a blessed aidil fitri.   we would like to say maaf zahir batin for any mistakes we have made and hope you forgive us.  have a good holiday too!


today, kami balik ke kampung aku di Kg. Sega Ulu, Kuala Sawah, Rantau, Negeri Sembilan.  samo kampung dongan Dato' Fazley Yaakob!  it took us about one hour to reach there.


as usual practice, kami akan singgah di kubur arwah mak dulu.  dari situ, baru lah kami ke rumah pusaka uwan yang cuma selang 2 lot je dari situ.

Tanah Perkuburan Kg. Sega Ulu

kat rumah pusaka ni lah kitaorang selalu berkumpul bila hari raya, ataupun bila ada kenduri-kendara. 
rumah ni ada dua bahagian ~ atas dan bawah.  bahagian atas dah agak lama, tapi bahagian bawah masih elok lagi.


baru tadi baru aku perasan yang rumah ni mempunyai sedikit reka bentuk seperti rumah gadang.  dah berpuluh tahun berulang-alik ke rumah ni, baru hari ni aku perasan.  sungguh tak patut!


kitaorang tak pernah guna tangga kat anjung depan rumah tu.  tangga tu dulu selalu digunakan oleh arwah atuk sebab biliknya di sebelah anjung tu je.  kitaorang keluar masuk ikut pintu utama di bahagian bawah.  kat sini pun ada jugak anjung yang terletak di luar rumah untuk lepak-lepak.


sempena hari raya yang mulia ni, tuan punya blog pun nak enterframe jugak.  boleh ke?  bukan selalu kan?  hehe...  ^_^

esok kami akan ke meneruskan kembara aidilfitri ke tanah adat lagi.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...