Sunday, August 26, 2012

from taiping with love ~ final

malam tu kami tidur di Potato Hotelhotel apa?  yes, you heard me right.  potato hotel.  takde nama lain ke?  kan?  anyway, being a small town in perak, takde makna nya aku nak pilih-pilih hotel macam yang aku selalu buat.  apa yang ada je lah.

the exterior

the triple room

the lobby

but mind you that the hotel is ranked at no. 3 for b&b / inns in taiping.  nak jugak..!  huhu..!  facilities at the hotel were so basic.  setakat untuk bermalam boleh lah.  on another note, the hotel is very clean.  mungkin sebab hotel tu baru lagi kot.

from left:  Boy, Dina, Rayyan & mr. hubby

Wisma Seri Matang

one of the stalls

the next morning, we had breakfast at Wisma Seri Matang.  meriah jugak kat situ.  makanan yang banyak terdapat kat situ ialah popiah, pesembur & mee goreng mamak.  macam kat penang pulak.


 
 
lepas makan, kami bersiar-siar di sekitar kawasan wisma.  mencuci mata di kedai baju & jubah.  lepas tu ke kedai menjual dried seafood ~ Chin Cheang & Co.  aku cuma beli udang kering je kat situ.


aku nak ambik gambar candid je, tapi uncle-uncle to beria posing

MIL pulak beli 4 bar belacan, udang kering serta ikan masin.  psst, psst!  MIL memang selalu beli belacan kat situ.  kalau stok habis, siap kirim kat sesapa yang balik taiping.  woi, jauh tu beli belacan!  huhu..!

sambil shopping, sambil posing.  tapi masing-masing dah berbau macam ikan kering.  hahaha!!!

from left:  Dina, Hakeem, Miss Qee & me

sebelum balik ke hotel untuk check-out, kami singgah di kedai Big Bundle.  shopping sakan masing-masing.  mana tak, murah giler!  baju-baju kat situ mostly came from Japan.

after checking-out, kami ke rumah chik untuk makan tengahari.  walaupun lauk tak banyak, tapi menyelerakan.  ada sambal sotong, ikan goreng & air asam, ikan jenahak masak tempoyak, ulam-ulaman serta sambal tempoyak.

Jambatan Sultan Azlan Shah

on the way back kami singgah di r&r bukit gantang untuk beli sedikit buah-buahan.  dina pulak tidur sepanjang perjalanan dari taiping hingga ke sungai buloh.  apa celop?

even though mr. hubby's kampung is not really a 'kampung', we did enjoy it very much!


2 comments:

  1. Taiping Bandar Warisan.Sarat dengan bangunan peninggalan kolonial yg mengagumkan. Yg tak ado kek Seremban,Rantau..hatta Bongek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En. Ujang,
      yo, boto tu. tapi tak sompek nak jalan2 atau ambik gamba kek situ sobab kesuntukan maso. lain kali lah yo.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...