Sunday, December 4, 2011

bakasyon sa Pilipinas ~ part II

magandang gabi = {selamat petang}

2nd day, after breakfast di Cafe on the 6th, kitaorang cepat-cepat turun ke bawah.  sebabnya, the tour guide dah sedia menunggu kat bawah.  sampai kan guest service dah panggil kitaorang.  kitaorang terlambat 15 minit.  bukan 'ter', memang dah biasa lambat sejak azali ^_^

sebenarnya, aku dah booked half-day Manila city tour sebelum ke sana.  so memang kitaorang expect the tour guide to come at that hour.  for your info, our tour guide was Mr. Frank Arnone.

Ayala Avenue
Photo credit to Mike Gonzalez, Wikipedia

mula-mula sekali, running tour of Makati commercial center, which was Ayala Avenue.  dengan erti kata lain, the Wall Street of the Philippines.  for further details, boleh baca kat sini ya.


from makati, we stopped by at Rizal Park, Manila city to take photo.  sedang sibuk berposing, tak semena-mena hujan turun.  kitaorang pun berlari lah ke rumah pak guard, tapi tempat tu pun dah penuh!  mr. arnone yang ada kat dalam kereta tak jauh dari situ terus datang fetched kitaorang.  alhamdulillah.


next stop was Intramuros.  in Latin, it means 'within the walls'.  you can read more on intramuros here.  on the way to intramuros, we were passing by Roxas Boulevard which is adjacent to Manila Bay.  sibuk betul jalan kat situ.

Manila Bay

by the way, kitaorang tak pergi ke semua tempat yang terdapat dalam intramuros tu.  kawasan intramuros tu besar, about 160 acres, so dalam tour itinerary tu cuma include 2 tempat je kat intramuros tu, iaitu Fort Santiago & Casa Manila.


masuk je kawasan intramuros tu (with entrance fee), akan jumpa satu taman yang cantik.  boleh lah kalau nak berkelah kat sini! nampak ramai jugak students buat lawatan hari tu.  di samping tu, ada jugak bekas administrative office yang ada kesan tembakan di dindingnya.  serta terdapat meriam-meriam yang digunakan ketika perang.


dari kawasan taman, we went into Fort Santiago.  you may read more info on fort santiago here.


do you know Jose Rizal?  he is the national hero for the philippines during the spanish colonial era.  almost everything about him can be found in the Rizal Shrine.

Rizal Shrine

you may also find the cell where he was imprisoned before being executed.  you can read more about him here.

do you notice the footsteps embedded onto the ground?

the site also features bronze footsteps embedded onto the ground, which is representing Jose Rizal's final walk from his cell to the location of the actual execution.

some of the buildings in Intramuros

rasa agak terkilan sebab nama Raja Sulaiman, a Muslim chieftain of pre-Hispanic Manila, takde langsung disebut kat situ.  cuma boleh lihat namanya dalam brochure je.  even mr. arnone pun takde cerita kat kitaorang.  cuma ada satu tempat je yang ada tertulis nama beliau.
 
ni je yang ada...

selesai di situ, kitaorang singgah Mananzan Handicrafts Center.  kat sini ada jual berbagai-bagai souvenir, antaranya termasuklah alas meja yang diperbuat dari fiber pisang dan nenas, perhiasan dari mutiara serta baju kebangsaan lelaki & wanita filipina.

Casa Manila
Photo credit to Philippines Travel Guide

masih lagi di dalam kawasan intramuros. dari situ, kami ke Casa Manila. casa manila ni adalah sebuah muzium yang memaparkan keadaan rumah orang sepanyol pada zaman colonial dulu. dalam tu penuh dengan furniture zaman dulu, tapi tak boleh ambik gambar kat dalam tu. gambar kat courtyard dia pun jadi lah kan.



done with intramuros.  then we went on the running trip to the reclaimed area, Cultural Center Complex and SM Mall of Asia in Pasay city.  this mall is the 3rd largest in Asia and the 4th biggest in the world.  wow!


last stop was at the Manila American Cemetery and Memorial at Fort Bonifacio in Taguig City.  there are 17,206 graves in total.  details can be found here.



finally, last running tour was to Forbes Park in makati city.  forbes park ni is an upscale neighborhood, kira millionnaire row lah, ala-ala Beverly Hills gitu.  kat situ orang kaya je yang tinggal.  rumah besar-besar belaka.  pagarnya pulak sikit punya besar, sampaikan tak boleh nampak rumah tu sendiri.

so, the tour ended at about 1 pm.  patutnya habis lebih kurang pukul 12, tapi banyak masa telah dihabiskan kat mananzan handicrafts center tadi ^_^  masing-masing dah keletihan.  perut pulak dah lapar.


bersambung...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...