Monday, September 27, 2010

it's a test...

jam teruk hari ni.  pukul 7 baru sampai rumah dari hospital ampang puteri.  sakit apa?  aku pernah bagitau kan, when the 'time' of the month comes, aku selalu sakit perut.  sakit sangat, sampai berguling-guling.  kalau berbaring pun macam-macam gaya sebab nak menahan sakit.  dulu tak macam ni.  tapi sekarang makin teruk.  takkan nak mc tiap-tiap bulan kan?

sebab tak tahan sakit sangat, last month aku pergi jumpa specialist.  dia kata ada sesuatu dalam perut aku.  aku agak fibroid sebab masa bersalin dulu, doktor yang sambut dina, Dr. Zanariah kata ada seketul.  tapi masa bersalin memang doktor tak boleh remove.  then now Dr. Fauziah pun bagitau ada fibroid selepas scan, tapi tak pasti ada berapa.  so dia suruh datang hari ni for follow-up.  and later, mungkin kena buat treatment.

Photo courtesy from TargetWoman

memang betul fibroid.  bukan 1, tapi ada 4-5 ketul kot.  korang tau ke apa fibroid tu?  Fibroid tumors are non-cancerous (benign) tumors found in the uterus of women aged between 30 and 40. Fibroid tumors can also develop on other organs that have smooth muscle cells. These tumors are named 'fibroid' tumors because they are solid tumors made of fibrous tissues. They grow as a single nodule or as multiple tumor masses; they grow slowly and show no symptoms.  Only 25% of the fibroid tumors show symptoms and therefore need treatment. ~ TargetWoman

aku tak tau nak tulis apa lagi lah.  fikiran tak tenteram.  nanti aku sambung lagi ya.

2 comments:

  1. i hope u will get well soon :)

    pic tu esk sy email kt awk ye.. tertinggal pendrive lah :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...