Friday, July 2, 2010

dalam kenangan

hari ni genap 5 tahun arwah mak kembali ke rahmatullah.  sedih tu tetap ada, tapi taklah sesedih macam pukul 10.20 malam ahad tu, tarikh yang sama 5 tahun lepas.

tak boleh nak describe perasaan masa tu.  hanya Allah yang maha mengetahui.  serta orang-orang yang pernah alami je yang tahu.  sesapa yang belum lagi mengalami kehilangan yang maha hebat ni, tak payahlah nak console member kalau ini yang keluar dari mulut korang, "aku faham perasaan kau".  camana korang boleh faham pulak ni?  korang tak alami, korang tak faham dan takkan pernah faham!

Photo courtesy of http://www.flickr.com

as the only child in the family, aku memang rapat ngan arwah mak.  so bila arwah pergi, rasa macam hilang tempat mengadu, tempat bergantung, terumbang-ambing.  walaupun ada hubby, tak sama kan?  berbulan-bulan gak aku ambik masa nak adapt to life & live without her.  terbayang-bayang je dia duduk kat armchair merah tu bila aku balik kerja.

bila ada orang tanya apa-apa pasal arwah mak, mesti bergenang air mata.  dengar lagu kegemaran arwah, aku menangis.  ternampak rancangan tv kegemaran arwah, aku sedih.  hatta terjumpa keratan akhbar yang arwah pernah simpan pun boleh tangkap leleh.  aku ni nampak je brutal, tapi cengeng jugak.  jiwaku sangat halus.  mak ai!!!  jiwang karat!  hu..hu...


now kalau ada sesapa passed away, bila aku tengok muka anak-anak diaorang, aku terbayang keadaan aku masa tu.  kalau diaorang menangis, aku pun boleh ikut menangis gak.  sedih wei!  tak jumpa lagi dah lepas ni.  bak kata arwah Ustaz Asri, "selamat tinggal pada semua, berpisah kita selamanya".

sooner or later, tiba giliran kita.  adakah kita bersedia?

2 comments:

  1. 'Ya Tuhanku,jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan solat.Ya Tuhanku perkenankanlah doaku.Ya Tuhanku berikanlah keampunan kepadaku dan kepada kedua ibubapaku dan sekelian orang-orang mukmin pada terjadinya hari kiamat'

    ReplyDelete
  2. SABAR ITU INDAH
    'Wahai orang-orang yang beriman,bersabarlah kamu,kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga dan bertakwa kepada ALLAH'
    >Surah Ali Imran ayat 200

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...