Sunday, May 9, 2010

LV bag anyone?

tiba-tiba je rasa macam dah lama sangat tak beli handbag.  seingat aku, last sekali aku beli masa mega sale 2008.  it was white Miriam.  aku memang jarang beli handbag.  mana taknya, dapat vit-B setahun sekali, so shopping pun setahun sekali je lah.  hu..hu...  itu kira hadiah kepada diri sendiri di atas penat lelah pada tahun sebelumnya.  motivasi diri sendiri nampak!  tapi ni dah nak masuk 2 tahun tak beli.  sebabnya mostly those bags are still in good condition.  kalau beli yang baru, yang lama nak letak mana?  nak buat apa?  buat tukun?

Photo courtesy of www.stylehive.com

kasut pun macam tu jugak.  setakat selipar ataupun sandal tu adalah beli.  but if you mean 'real' shoes, memang kad'ang~kad'ang.  ~ kena sebut macam cerita nujum pak belalang tu, baru real ~  during our trip to Singapore to visit makmok in 2008, masa tu lah last sekali beli kasut kat tempat kerja zimah.  beli kat situ boleh dapat staff price :)  they're called Varina, flat ballerina shoes in black velvet.  kurang seswai nak pakai kat ofis.  untuk acara santai mesti ngam ho!

Photo courtesy of http://floof.wordpress.com

dah dekat-dekat nak dapat suntikan vitamin ni ~ bukan vit-C ya, memang macam-macam plan.  tu pasal dok survey banyak mende.  not just handphone, handbag & shoes tak terkecuali.  ahkak tak suka beg yang kecik.  setakat boleh muat purse & handphone je, apa barang?  handbag yang besar senang, boleh sumbat banyak benda.  tapi taklah besar sangat macam bagasi.  kang orang ingat nak poie mano pulak budak ni dongan beg yang bosa-bosa tu.  eh... korang faham ke?  lantak lah!

Photo courtesy of http://pursuitist.com

meh lah kita citer sikit pasal handbag, dah alang-alang ni kan.  Louis Vuitton?  sapa tak kenal jenama ni.  it's a very influential brand in this whole wide world.  LV prides itself on never going "on sale".  la... tak pernah buat sale, camana nak beli?  ahkak selalu beli time sale je.  kantoi!!!  kih..kih..kih...  i believe, only those blue-blooded ladies & very moneyed class je yang mampu beli.  sapa yang tak teringin, ye tak?  tapi my monthly income is very limited.  jangan nak berangan lah.  nak masuk boutique nya pun tak berani.  seram woi!  meremang bulu hidung!

aku ni perasan je lebih.  tapi perasan tu bagus, kata Adlin Aman Ramli.  perasan di sini bermaksud sedar diri.  so from this very moment, i should only eye those brands yang ada buat sale, clearance even better.  kalau takde sale, jangan gatal beli.  nak beli through blogshop such as Nek Rock Boutique ataupun CoachnMuchMore boleh, cumanya takut not as expected.  seeing is believing, kan?  dah cuba kat badan baru tau padan ke tidak.  katakan Nek dah beli, tapi boleh jadi terkecik ke, terbesar ke, kan ke naya.  kalau nak cancel order, mau dihampoknya kepala.  he..he.. gurau je Nek.  cak!
 

aku tau this one particular hobo bag dah hampir setahun dalam pasaran.  last year it was an 'IT' bag.  tak tau lah masih ada lagi ke tidak kat boutique.  only recently it's arousing my interest .  biasalah, korang pun tau aku bukan jenis ikut trend, kan.  hitam, kelabu asap, turquoise, chocolate, navy, beige, violet, whatever color available, semuanya cantik sokmo.  ada ternampak sorang director kat office pakai this bag, warna hitam, cantek!!!

and for kasut, am dreaming for a pair of peep-toe shoes, with kitten heels if possible.  belum pernah beli lagi kasut yang mengintai jari kaki ni, tu pasal teringin.  tapi tak done nak survey lagi lah.  ada ternampak a few pairs in the internet, but not so much variety.  nak kena pergi window-shopping dulu.



by the way, aku pernah terbaca satu article, tapi tak ingat dari magazine atau suratkhabar yang mana.  it mentioned something like this:  "if you're buying a pair of shoes, do ensure that they are of high quality.  do not argue about the price if you know they're worth it."  i trust this kind of shoes can only be bought from the fine branded house & famous artisan, right?  tapi rege nya, masya'rakat..., ridiculous! 

Photo courtesy of www.thepunch.com.au

apa-apa pun, it depends on individual's preference.  kaki masing-masing, ikut suka uols lah nak pamper kaki sendiri macam mana.  but deep in my heart, i know that quote is rather un-arguably true.  i think that's what i'm holding on to.

handphone + handbag + shoes + etc = bankrupt

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...