Saturday, May 8, 2010

blackberry or blueberry?

kalau sekali lagi hantar handphone untuk repair, bermakna masuk kali kelima lah hp aku masuk workshop.  mengikut anggaran kasar & dicongak jumlah yang kena bayar setiap kali hantar repair, dah boleh beli hp baru dah pun.  masya'rakat...!

Photo courtesy of www.comictan.com

my N70 buat hal lagi lah.  this is the third time after the last repair.  bila bateri habis, dia tak boleh nak revive.  dia macam 'mati'.  kalau tengok dari umur dia pun, mungkin dah sampai masanya kot.  it was bought in 2006.  4 tahun jadi peneman setia.  merata ceruk dia ikut sampai lah ke overseas.  as at now, entah-entah  DNA dia pun dah pupus, dah tak boleh jumpa kat mana-mana kedai hp dalam dunia ni lagi.

Photo courtesy of www.bcellphones.com

previously, aku tukar hp every two years.  this is my first Nokia after being a loyal customer to Motorola for 8 years.  lepas guna 2 tahun, ada jugak terfikir nak beli baru.  tapi dia still ok, takde problem, rasa rugi pulak nak tukar.  ingatkan boleh lah selamat 2 tahun lagi.  haram!  nah ambik kau!  dah takde ampun lagi dah.

so now sedang survey hp apa yang berbaloi dibeli kat pasaran.  bukan sekarang lah, tunggu dapat suntikan vitamin B dulu a.ka. bonus :)  ada beberapa hp yang aku interested ~ I-Phone, Blackberry & N97 mini, to name a few.  yang menarik tentang i-phone because of the touch-screen feature.  orang lain mungkin tak heran.  tapi kalau jadi beli, kiranya ini hp aku yang pertama seumpamanya.  perghh!

Photo courtesy of www.themaclawyer.com

walaupun aku ni bukan seorang yang mengikut trend, quite conservative & ala-ala old-fashioned gitu {bukan tua ya.. he..he..}, tapi agak tertarik jugak ngan blackberry.  sebabnya dah semakin ramai umat yang menggunakannya.  even Presiden Obama pun one of its fans.  dengar cerita, banyak gak features.  furthermore, qila dok promote baik punya suruh aku join the club.  tengok lah macam mana.

Photo courtesy of http://apcmag.com

but my hubby suggests beli blueberry instead of blackberry.  in fact, way much cheaper.  korang pernah dengar ke brand tu?  bila sebut nama dia , teringat blueberry cheese cake daa..  anyway, blueberry is produced by CSL, one of the hp manufacturers in malaysia.  rupa si black & si blue ni lebih kurang je, macam kembar, nama je yang lain sikit.  tak percaya?  ni ha ahkak ada sertakan surat beranak dia sekali.

Photo courtesy of www.lelong.com.my

on the other hand, since i've becoming an avid fan of nokia, by hook or by crook, it must have made it in my list.  N97 mini is so sleek, yet stylish.  meleleh...!  by the way, my boss pakai hp ni.  musykil...  boleh ke boss & secretary pakai stuff and/or brand yang sama?  tak seswai?  kita mungkin tak kisah, but boss might feel challenged.  don't pray-pray aarr... 

Photo courtesy of www.coolmags.net

so tengok lah nanti macam mana.  vit-B masyuk banyak kalu, baru boleh fikir mana satu nak beli.  as for now,  pakai je apa yang ada.  tak payah nak canggih-manggih.  apa yang penting, kerjasama boleh receive & make call.

dibuatnya N70 tu ok semula, camane tu?  to proceed with the plan or not?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...