Tuesday, September 29, 2015

beautiful isolation in Down Under ~ day 3

hari yang seterusnya barulah kitaorang guna khidmat tour guide bertauliah.  aku nak pergi ke kawasan luar bandar dari Perth.  tapi tak sure mengenai public transport.  mungkin kena naik bas sambung-sambung kot.  i didn’t want to take the risk.  so aku pun booking tour dengan Kandu Holidays.


aku booking tour tu lebih kurang 6 bulan sebelum kitaorang pergi Perth.  lama kan?  dalam hal-hal berkaitan percutian ni, aku seboleh-bolehnya elakkan last minute arrangement.  bila buat plan last minute, apa yang aku nak tak dapat sebab orang lain dah booked dulu.  frust beb!

anyway, aku tau pasal Kandu Holidays ni pun melalui TripAdvisor jugak.  nampak reviews dari orang yang pernah menggunakan khidmat Kandu Holidays ni rata-ratanya puas hati dengan servis company tu.  in shaa Allah.


Andew, our tour guide cum company owner, sangat punctual.  dia dah siap sedia tunggu kitaorang walaupun masa aku turun tu 10 minit sebelum tour.  peramah betul Pakcik Andrew tu.  selesai buat payment, kitaorang pun bergerak ke Caversham di City of Swan.


City of Swan jaraknya lebih kurang setengah jam dari bandar Perth.  tourist site pertama yang kitaorang lalui ialah Guilford, an old town which was established in 1829.  tapi kitaorang tak singgah pun, lalu je sambil tengok bangunan-bangunan lama yang berunsur colonial.


dari situ, ke Caversham Wildlife Park.  kalau di Whiteman Park binatangnya liar, kat Caversham Wildlife Park ni jinak sebab ada penjaga.


masa dalam park, mr. hubby & dina berkesempatan to feed the kangaroo.  kitaorang sempat jugak tengok Farm Show dan berjumpa Wombat & Friends.  last but not least, dapat jugak beramah mesra dengan koala.


kitaorang kat Caversham Wildlife Park tu lebih kurang 2 jam.  masa keluar dari situ, dah nak dekat pukul 12.00 tengahari.  perut dah start lapar, tapi boleh tahan lagi.  lebih-lebih bila nak convert Aussie dollars ke ringgit.  terus rasa kenyang.  mihihihi!!!




Andrew ada tanya samada kitaorang nak pergi lunch atau tidak because it was not included in the tour.  since kitaorang akan ada a few food tasting, aku bagitau dia mungkin kitaorang akan singgah makan kat mana-mana outlet yang ada café nanti.


dari Caversham kitaorang ke Swan Valley, juga dalam daerah City of Swan.  for your info, salah satu itinerary yang paling popular bagi tourist yang datang ke situ ialah wine tasting.  tapi bila Andrew memula jumpa aku pagi tu, dia dah siap cakap dah, “So we can skip the wine tasting”.  alhamdulillah, no explanation required.


anyway, memula sekali singgah di Yahava Coffee.  kat situ ada bermacam jenis kopi.  bagitau je kat barista tu nak kopi yang mana, nanti dia akan buatkan.  suka hatilah nak minum berapa banyak.  nak minum sampai kembung pun boleh.  tapi rasanya tak kembung kot sebab cawan untuk tasting tu kecik je  ^_^


aku paling suka pemandangan di sekitar Yahava Coffee tu.  kat belakang kedai tu ada tasik.  cer tengok gambar kat atas ni.  cantik kan?  macam dalam poskad.  sila abaikan 3 orang model jalanan kat dalam gambar tu ya :)


kebetulan dalam dalam outlet tu ada café.  Dina pulak masa tu pulak kelaparan.  biasalah tu… standard.  bila check menu, ada pulak makanan terlarang.  so beli kek pisang je lah buat alas perut.  kira halal lah tu.  tawakal je.



next stop was Margaret River Chocolate Factory.  coklat yang kecik-kecik tu memang dibiarkan open untuk tasting.  tapi jenis yang premium atau yang ada liquor in the chocolate, kena mintak dari staff kat counter.


selain itu, ada jugak produk yang dihasilkan berasaskan coklat dijual, contohnya chocolate sauce, body products, books & merchandise.


then we visited the Maalinup Aboriginal Gallery.  galeri ni sunyi je.  masa kitaorang sampai, takde pelawat lain pun.  staffnya pun sorang je.  tak tau lah kalau ada lagi staff kat belakang.  selain dari hand painted glassware & woodware, ada jugak Australian products & jewellery.


kat situ pun ada dijual bushfood including jams & marmalades, savoury & sweet sauces, pickles & chutneys as well as dried fruits, herbs & spices.  sementara Andrew berbual-bual dengan staff tu, kitaorang dok tasting roti dengan jem.  kecik-kecik dipotong roti tu.  aku rasa, roti putih empat segi tu dipotong 15 kot.  kena cuba berjenis-jenis jem, baru boleh alas perut.  huhu!!!


kedai yang paling comel kitaorang pergi ialah House of Honey.  tengok gambar kat atas, cantik kan?  kat situ cuma ada free tasting untuk madu je.  kalau nak rasa barangan lain, kena beli.  bahahaha!!!


masa kitaorang kat situ, the staff bagi kitaorang rasa honey sparkling juice.  mmm… dap.  tapi cawannya kecik sangat.  tak puas?  ^_^  lain-lain barangan yang berasaskan madu yang dijual termasuklah barangan penjagaan diri, kosmetik, dan lain-lain lagi.


next in the itinerary, we went to Morish Nuts.  macam-macam jenis kacang ada ~ cashewnut, macadamia, peanut, pistachio, etc.  dan dengan bermacam jenis perisa ~ sweet, hot, wasabi, abalone, etc.  jangan jadi nuts sudahlah *_*



kat situ ada kitchen dia sekali.  so boleh tengok dari kaca yang memang sengaja dipasang kat situ untuk pelawat supaya dapat tengok.  sama macam kat Ahava Coffee dan Margaret River Chocolate Company sebelum tu.

last but not least, a visit to Mondo Nougat, which is attached to Morish Nuts.  aku suka nougat yang lembut.  tak suka yang keras, rasa nak patah gigi bila makan.  nougat ni ada macam-macam perisa ~ cranberry, chocolate, cherry, vanilla, lemon, the list goes on.  and it's a wrap!

sebelum memulakan perjalanan untuk balik ke Perth city, Andrew tanya kalau-kalau kitaorang nak pergi mana-mana sebelum balik ke hotel.  disebabkan ada satu kedai yang kitaorang tak sempat nak masuk di Watertown semalamnya, so we requested Andrew to send us there.

sampai Watertown, memang terus menonong je ke kedai tu.  beli apa yang patut, lepas tu cari tempat makan.  dah kebulur dah kitaorang masa tu.  mana taknya, pukul 4.00 baru nak lunch.  we ended up at a kiosk, Nenem's Turkish Gozleme.  we ordered Chicken Gozleme and rice set with lamb.

we reached the hotel almost at 5.00 p.m.  mandi, solat, rehatkan badan, luruskan kaki.  sebelum senja, kitaorang keluar semula ke sekitar hotel untuk dinner pulak.  disebabkan masih kenyang, kitaorang cuma nak makan yang ringan-ringan je.

we dropped by at Cafe Petrichor, which is opposite the Perth Mosque.  disebabkan tak nak order makanan berat, rasa susah pulak nak pilih over the menu.  finally we ordered Chicken Meatball with Fries and egg sandwich.  balik semula ke hotel dan terus tidur selepas solat.

bersambung...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...