Tuesday, December 6, 2011

bakasyon sa Pilipinas ~ final

hari terakhir di makati.  lepas breakfast, we took our own sweet time jalan-jalan sekitar glorietta.  walaupun cuma beberapa langkah je dari ascott dah boleh sampai shopping complex, kitaorang tak shopping pun.  kat mananzan handicrafts tu je yang kitaorang shopping sakan.

Glorietta 4 Park

masa ni baru lah nak tengok kalau-kalau ada barang yang menarik.  kalau boleh, nak cari apa yang takde kat malaysia.  tapi mostly memang ada kat tempat kita.

Glorietta 5

meh lah aku cerita sikit pasal bandar ni.  manila is not the kind of place you fall in love with at first sight.  why?  the city is home to around 12 million people ~ congested, polluted and often chaotic.  but amid the confusion, there is a lot to see.


the city maybe one of asia's least-known capitals, but it is one of the most high-spirited cities with a fascinating colonial heritage.  spanish colonial era architecture pada bangunan-bangunan masih dikekalkan sebagai tarikan pelancong.


walaupun majority penduduk metro manila beragama Roman Katholik, about 90%; dan yang beragama Islam cuma 5% je, you can still find halal food there.  kena rajin survey lah, internet kan ada.

Manila's Chinatown ~ Binondo

orang filipina is a mixture of ethnic groups of the philippines, malay, chinese, spanish, american, japanese, and etc.  so korang boleh bayangkan betapa diverse nya ethnic diaorang.

in front of TGIF and HRC Makati

dari segi rupa, takde beza sangat dengan kita kat sini.  in fact, diaorang ingat kitaorang ni orang filipina jugak, siap cakap tagalog lagi.  den tak paham!

East Drive

metro manila is a home to the rich & famous which most reside in forbes park, but it is also a home to many homeless & poorest of the poor who seek job opportunities in the metropolis.  venture outside of ayala center area and you'll see it.  hopefully, the government is doing something about it.


apa-apa pun, walaupun percutian kali ni agak pendek, tapi kitaorang puas hati. syukur, takde perkara yang tak diingini berlaku sepanjang berada di sana.  segalanya dipermudahkan, alhamdulillah.

Ascott lobby

tapi rasa-rasa nya, ascott yang membuatkan percutian kali ini begitu bermakna.  bilik yang besar, bersih & lengkap.  serta staff yang friendly, polite and attentive to our needs.  it really felt like home!

so long ascott makati...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...