Tuesday, December 14, 2010

fashion that make us sad

i seldom read those columns in Yahoo! unless ia betul-betul menarik.  tapi semalam memang ada article yang menarik perhatian aku.  it entitled "The most counterfeited brands of the season".  menarik kan?  rasa curious nak tau apa brand yang paling banyak ditiru walaupun kita sendiri boleh agak brand yang mana satu.

SiteJabber, sebuah laman web pengguna online has put together a list of the top 10 counterfeit items and brands for 2010.  so kalau ada niat nak beli mana-mana barang yang listed kat bawah ni, be extra careful ok.  check barang tu betul-betul sebelum membeli.  kok menyosa nanti!

Bag Coach ~ antara yang paling banyak ditiru
Photo courtesy of Coach

1.  UGGs
2.  Coach handbags and leather items
3.  Tiffany's
4.  Athletic jerseys
5.  Perfume
6.  Nike sneakers (especially Air Yeezy and Air Jordans)
7.  Ed Hardy and Juicy brands
8.  Watches (like Rolex, Omega and Tag Heuer)
9.  North Face
10. DVDs (especially box sets of mini series)

memang barang-barang fake ni susah nak detect.  nampak macam 200% ori.  namun begitu, ada beberapa cara yang boleh kita buat untuk pastikan barang yang kita nak beli tu betul-betul ori.  mengenai cara-cara nya tu, korang boleh baca kat sini.

Photo courtesy of Juicy Couture

tapi semua tu bergantung pada citarasa masing-masing.  tepuk dada, tanya selera.  memang branded stuff yang ori ni harga nya mahal.  mak pun tak mampu, nyah.  just a gentle reminder ~ counterfeits are illegal, and they're typically made under poor and unfair work conditions.  kalau kita beli jugak, secara tak langsung kita menyokong child labour, slavery, human trafficking, and etc., etc.  yang tu mak tak sanggup. 

so to conclude, in my honest opinion, tak kisahlah kalau tak mampu beli branded stuff yang ori rather than fakes any time.  kita beli je lah barangan ori buatan Malaysia like Bonia, Carlo Rino atau Vincci.  i'm using SEED handbag at the moment.  beli barangan second-hand yang masih elok pun takpe, yang penting ori.  for me, i fail to see what value one gets from wearing imitation even though they're cheaper.  not to mention you'll be missing out on the thrill of owning the real thing and have no warranty.

no offence.  happy shopping ^_^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...