Friday, June 18, 2010

World Cup 2010

sana sini orang bercakap pasal world cup.  perkataan 'world cup' tu pun dah sememangnya gah ~ piala untuk pemenang permainan bola sepak seantero dunia.  diadakan setiap 4 tahun sekali, maka ramailah yang demam bola, sampai mc..hi..hi..hi..  senang kata, makan, minum, tidur, jaga, semuanya bola.

Photo courtesy of http://en.wikipedia.org/

as we all know, piala dunia tahun ni diadakan di Cape Town, Afrika Selatan.  afrika selatan telah membelanjakan billions into hosting Africa's first football World Cup with new stadiums, transport systems and a beffed-up police force.  "The infrastructure development will continue as part of the World Cup legacy to benefit all South Africans in years to come and enable all citizens to have improved access to services and infrastructure", President Jacob Zuma ~ The Sun, 9th June 2010.  bunyinya macam harapan seorang presiden.  ya lah tu.  atau ada agenda tersembunyi?

The picturesque Green Point Stadium
Photo courtesy of www.capetown.gov.za

but do you know stories that go beyond mere spots or superficial events coverage?  terdapat ramai orang miskin kat cape town tu, termasuklah homeless, beggars, street hawkers & immigrants.  beratus-ratus famili telah dipindahkan dari bandar cape town dan kawasan sekitarnya ke Blikkiesdorp sejak May lalu.  sebabnya?  nak 'membersihkan' kawasan yang terlibat sepanjang kejohanan terbesar itu diadakan serta tiada penglihatan visitors & media yang tercemar semasa menonton dan membuat liputan masa world cup nanti.  kesian kan? 

Photo courtesy of www.tinmoi.vn

blikkiesdorp atau Tin Can Town ialah kem penempatan berupa empat segi yang berbaris-baris diperbuat daripada zink!  dinding dan atap rumah diperbuat daripada zink, manakala lantainya pulak semulajadi - tanah/pasir.  mesti panas kan?  dan setiap satu berukuran 27 kaki persegi!  kalau famili ramai camana tu?  "there are 3 communal bathrooms for every 10 homes, that's just 1 toilet for every 200 hundred residents..." ~ http://www.worldcup2010now.com/  just imagine...!

komuniti ni mengingatkan kita kepada amalan apartheid.  tak boleh memasak kat luar rumah.  tak boleh keluar selepas pukul 10 malam.  kalau keluar, alamat kena pukul dengan polis lah.  tak sangka, dalam kemeriahan & keghairahan acara piala dunia ni ada jugak yang tertindas.  orang politik ada agendanya tersendiri.  pakcik kayo tambah kayo.  yang miskin semakin kedana.  inilah dunia...

negara mana menang piala dunia agakya?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...