Friday, March 26, 2010

apa nak masak?

every friday aku habis kerja 4.45 p.m.  macam orang kerajaan pulak.  usually i wait for my hubby to go home together.  tapi hari ni tak larat, perut sakit memulas-mulas.  biasa lah kan, 'dia' nak datang lah tu.  i got a ride home from my colleague, Rizleen yang tinggal kat Taman Melawati.  by 5.25 p.m. dah sampai rumah.  lega, alhamdulillah.

duduk sorang-sorang ni boring jugak.  daripada dok terkebil-kebil macam cicak berak kapur, baik aku post something kat blog aku ni.  ada gak pekdah nya.

Photo courtesy of www.finfacts.ie

esok plan nak pergi Tesco.  barang rumah banyak dah habis.  list of things to buy dah ada dah.  sambil tu fikir nak masak apa weekend ni.  tiap kali weekend mesti soalan yang sama:  "apa nak masak?"  selalunya soalan ni more for lunch lah.  breakfast biasa beli kat kedai.  dinner makan je apa-apa yang ada.  sampai naik tepu otak nak fikir. when i asked my hubby, ini lah jawapan dia:  "cuba bayang kan suri rumahtangga.  hari-hari kena masak.  camana tu?"  betul jugak kan.  aku yang termasuk dalam species weekend housewife a.k.a masak during weekend je (pecah rahsia) boleh tepu otak, kalau jadi full housewife mau hilang akal aku.

kat rumah ni jarang masakan berkuah.  kalau masak pun, berselera makan time lunch je.  malam tak usik dah.  yang cepat laku kalau ayam goreng, udang goreng tepung, sambal ikan bilis.  ha... tu semua tak payah cakap lah.  tak sempat nak hidang, tinggal nyawa-nyawa ikan je bila time nak makan nasik.


the problem is most of the food are deep fried.  sekarang ni kena kurangkan makanan yang bergoreng, berminyak, bersantan, berlemak, ber'seafood', dan macam-macam 'ber' lagi lah.  my hubby kena kurangkan makanan yang 'ber-ber' tadi tu.  too much cholesterol and fatty, katanya.  woi, tu yang sedap tu!  so kitaorang ikut jugak lah sikit-sikit, but not all.  kang terliur kalau dia tengok kitaorang makan, kesian pulak...  nampaknya kena start masak makanan yang direbus, dibakar atau di'steam'.  for me, it sounds hard since aku memang suka makanan bergoreng, but i will try.  even though sometimes i can't avoid it.  phew!!! tough job man!

but then again, what's cooking tomorrow?  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...